Angiocoronarografia CT este o investigație imagistică non-invazivă a cordului și arterelor coronare care se efectueaza pe aparate computer tomograf multislice de ultimă generație. Se evidențiază plăcile de aterom de la nivelul arterelor coronare, tipul de plăci (moi, calcificate, mixte) precum și efectul acestora asupra lumenului circulant (stenoze, ocluzii). Se pot detecta anomalii coronariene, evalua by-pass-urile, stenturile, aprecia morfologia și funcția valvelor cardiace, funcționalitatea miocardului și gradul de perfuzie al acestuia. Se pot calcula fractia de ejectie, masa miocardica, volumul bataie, volumul ejectie sistola/diastola, debitul cardiac.

Coronarografia CT

Coronarografia CT este o examinare imagistica non-invaziva a cordului si arterelor coronare, care trebuie indicată de către medicul cardiolog.

Pregatire:

– Pacientul:

– nu trebuie sa manance cu 4-5 ore inaintea examinarii;

– nu trebuie sa consume produse care contin cofeina, cu 24 ore inainte de examinare;

– sa nu efectueze exercitii cardiovasculare.

Medicatia de baza nu trebuie intrerupta!

– se vor monitoriza TA si AV astfel incat valorile acestora sa permita efectuarea unei examinari de inalta calitate. (ideal AV <60bpm);

– investigatia se poate efectua la pacientii cu aritmii intermitente, sincope sau tahicardii ventriculare la monitorizarea Holter, numai daca aceste modificari de ritm se mentin pe o perioda scurta.

Contraindicatii:

  – Absolute

-sarcina

-insuficienta renala cronica.

  – Relative

-aritmiile cardiace (calitate scazuta a imaginilor);

-reactie alergica anterioara la iod – in functie de severitatea reactiei alergice se poate administra o premedicatie specifica cu cortizon si antihistaminice;

-hipertiroidism – se intrerupe tratamentul specific pe o perioada de 48-72 ore;

-contraindicatii ale administrarii beta-blocantelor: ritm cardiac <60 bpm, TA sistolica sub 100mm Hg, astm, stenoza aortica severa, insuficienta cardiaca decompensata, bloc.